Stor sussex

Vi har en grupp stor sussex ljus Colombia.

Info:

Sussex är en tung hönsras som framavlats i grevskapet Sussex i Storbritannien. Det är en kombinationsras, det vill säga att den är framavlad för att ge både rikligt med kött och ha goda värpegenskaper. Den är även en vanlig utställningsras. Hönorna är ruvvilliga och de tar väl hand om kycklingarna. Sussexen är tålig och har lugnt temperament. En dvärgvariant framavlades i Storbritannienoch i Tyskland. En höna väger 2,5-3 kilogram och en tupp väger 3-4 kilogram. För dvärgvarianten är vikten för en höna cirka 800 gram och för en tupp omkring ett kilogram. Äggen från en stor höna har gulaktig till brun skalfärg och väger ungefär 55 gram. Dvärgvariantens ägg har gulaktig skalfärg och väger ungefär 35 gram. Rasen är snabbvuxen och kycklingarna blir fullt befjädrade tidigt.

Silveruddsblå

Vi har två grupper av silveruddsblå. En spättad grupp och en blå grupp. 

Info:

Silverudds blå skapades på 1980-talet av Martin Silverudd. För att skapa rasen använde han sig av en småvuxen produktiv New Hampshire och en småvuxen produktiv Rhode Island Red. Han måste ha använt minst två raser till. Ättlingar till de Cream Legbar han importerade på sent 50-tal, ingick i rasen för att få med genen för blå skalfärg. Den genen gav tillsammans med generna för brunt skal som NH och RIR förde med, SB-ägget dess karaktäristiska gröna färg. Det finns inget noterat mer kring ursprunget, men av Martin Silverudds kvarlämnade anteckningar framgår att han höll Australorps på sin gård. Det troliga är att just Australorps var rasen som gav Silverudds Blå dess karaktäristiska blå färgteckning i fjäderdräkten. SB hette vid Martin Silverudds hastiga bortgång Svensk grönäggsvärpare, vilket får betraktas som ett arbetsnamn. Den har felaktigt kallats Isbar, som är namnet på en ras MS skapade innan SB. Namnet är satt som en hyllning till rasens skapare och anspelar på genen för blått i fjäderdräkt och genen för blå skalfärg. Rasen var med största säkerhet inte helt klar vid Martin Silverudds hastiga bortgång 1986. När den sedan spridits i stort antal har den genetiska driften gjort att variationen i storlek, kroppsform, skalfärg, mm är relativt stor. SB kännetecknas av att den har svart som grundfärg. Det svarta bleks på en del SB av genen för blått, som i enkel uppsättning ger ett blått djur och i dubbel uppsättning ger ett spättat djur. Fjäderdräkten är svart, blå och spättad, där framför allt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar. Silverudds blå är till sättet en aktiv och livlig ras.

Ayam Cemani

Vi haren stor grupp av Ayam Cemani. Och otroligt bra befruktning på dem. Kläcken jag har själv på dem är i princip 100%. Och de som har skickats genom postnord ligger på mellan 50-75%

Hönsrasen Ayman Cemanihärstammar ursprungligen från Indonesien och är en helsvart ras. Det är inte bara fjädrarna som är svarta, även hönornas skinn, muskler, organ och kött är helsvart. Att äggen och blodet skulle vara svart är dock en myt. Blodet är rött och äggen vita. Det var först i november 2014 som Ayam Cemani blev godkänd i Sverige och än så länge är rasen ganska ovanlig och dyr. En fullvuxen tupp kan kosta runt 2 000 kr. På den indonesiska ön Java ryktas det att den ovanliga hönan har magiska krafter och att den kan bringa makt och rikedom. Och visst förstår man att det är en mytomspunnen fågel när man ser bilderna…

Cream legbar

Vi har en lite grupp Crem legbar. Värper otroligt vackra turkosa ägg.

 

Info:

Creme legbar är könsvisande vid kläck. Tuppkycklingarna har en ljus fläck på huvudet och svag eller obefintlig eyeline, medan hönekycklingarna har en mörkbrun eller svart sträck på huvudet som fortsätter ner över ryggen och de har en tydlig eyeliner.   De togs fram i Cambridge på 1930-talet, genom att korsa brun leghorn, plymoth rock och araucana. Det är en mycket ovanlig ras, i England bevaras de av the Rare Poultry Society. Ursprungligen kallades de för Crested Creme Legbars, men det ändrades till Creme Legbar, De lägger 180-250 ägg om året.

Maran

Vår grupp av maran har färgen svart koppar. De kläcktes sommaren 2018 så väntar nu på att de ska komma i gång och lägga ägg. 

Info:

Maran är en tung hönsras som härstammar från den franska staden Marans, Charente-Maritime. Maran är en så kallad kombinationsras, det vill säga den är både en god köttras och en bra värphöna. Det finns även en framavlad dvärgversion i Frankrike. Maran finns i flera olika färgvarianter. En höna väger 2,5 till 3 kilogram och en tupp väger 3,5 till 4 kilogram. För dvärgvarianten är vikten för en höna cirka 900 gram och vikten för en tupp cirka 1 kilogram. Utmärkande för maran är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg, närmast chokladbruna ägg anses som önskvärt. Äggvikten är cirka 65 gram för ägg från en stor höna. För dvärgvarianten är äggvikten cirka 40 gram. Hönorna har medelgod ruvlust. Kycklingarna ses väl efter av hönan och växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig, men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid en uppnådd ålder av cirka 6 månander. Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.

Welsumwe

Våran grupp av welsumer kläcktes sommren 2018. Snart kommer de börja värpa så förhoppningsvis finns avelsägg dommaren 2019.

Info:

Welsumer är en tung hönsras som kommer från Nederländerna där den avlades fram i slutet av 1800-talet och namngavs efter staden Welsum. I avelsarbetet för att ta fram welsumer ingick bland annat raserna Rhode Island red och barnevelder. Man ville få fram en god äggproducent vars ägg skulle vara mörkbruna och stora och ha tjockt skal. Det har även avlats fram en dvärgvariant av rasen. Två färgvarianter förekommer, rostbrun och orangefärgad. En höna av stor ras väger 2,5-3 kilogram och en tupp väger omkring 3,5 kilogram. För dvärgvarianten är vikten för en höna cirka 900 gram och för en tupp omkring ett kilogram. Äggen från en stor höna väger ungefär 65 gram och är mörkbruna i färgen. Tillsammans med barnevelder och maran är welsumer känd för att vara bland de hönsraser som värper de mörkaste bruna äggen. Äggen kan vara fläckiga, ytan ska helst vara matt. Dvärgvarianten lägger ljusbruna ägg som väger ungefär 40 gram. Hönorna har vanligen svag ruvlust, men ibland är de villiga att ruva fram kycklingar. Rasen är härdig och aktiv av sig, men ändå lugn till temperamentet. Den har dålig flygförmåga och går lätt att hålla utomhus i hägn.

Hedemora

Vi har två grupper Hedemora. En ljus grupp och en mörk grupp. 

Info:

Hedemorahönan är en svensk lantrashönafrån Dalarna. Den är medelstor och mycket härdig på grund av sin täta och dunrika fjäderdräkt, och den har en väldigt tät och tjock underull. Hedemorahönan är medelstor till storleken och finns i en mängd olika färgvarianter som olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått. Fjäderdräkten är mycket tät och dunig, vilket förmodligen är en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade, att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig. Hos vissa djur är även benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam. Deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de faktiskt är. Hönorna väger 1,5 till 2 kg enligt rasramen, och tupparna väger 2 till 2,5 kg, ibland lite mer.