Sabelpoot silver/svart, guld/silver och brun/svart

 

Vi har tre grupper nu av dessa söta små höns. Vi har dem i silver/svart, gul/silver och i gul/svart porslin. Våran favorit ras på gården. 

Benbefjädrad urdvärg är en hönsras som stammar från Holland där namnet är Sabelpootkriel. Den omnämns i litteratur redan på 1600-talet och är en urdvärg, det vill säga att den inte har någon stor motsvarighet. Dess namn kommer sig av att benen är fjäderbeväxta, vilket ger den en lätt vaggande gång. Noterbart för rasen är att individer med skägg kan förekomma. Den finns i flera olika färgvarianter, den så kallade porslinsfärgade varianten har en särskilt iögonfallande prickig eller blommig fjäderdräkt och efter detta kallas den ofta även för Mille FleurTusen blommor.

En höna väger omkring 650 gram och en tupp väger omkring 750 gram. Äggen är vita och äggvikten är cirka 40 gram. Hönorna värper bra och de är ofta villiga att ruva och ta hand om kycklingar. Rasen är sällskaplig och pigg utan att vara flaxig och anses ofta dekorativ och lätt att få tam.

 

 

Dvärg kochin

Vår grupp dvärg kochin kläcktes sommaren 2018.  De är så otroligt söta. Har dock inte bestämt mej för vilken tupp som ska vara kvar. De är alla jättefina. 

Info:

Dvärgkochin är en dvärghönsras från Kina och är en av de så kallade urdvärgarna, det vill säga att det inte finns någon motsvarande stor ras. Rasen är känd i Europa sedan 1800-talet. I slutet av 1800-talet bedrevs förädling av rasen vidare genom avel i Tyskland och Storbritannien. Den är en robust och tålig dvärghönsras som till sitt sätt är lugn och går lätt att få tam. Den är även en god värpras. Det finns många godkända färgvarianter för dvärgkochin. Vid sidan om den mindre storleken kännetecknas rasen av att den utseendemässigt ger ett kompakt intryck och har befjädring även på ben och tår. Fjäderdräkten är mjuk och dunrik. Rasen finns även i friserad variant. En höna väger omkring 750 gram och en tupp väger omkring 850 grþam. Äggen är ljusa och väger ungefär 30 gram. Hönorna är ruvvilliga och ser efter kycklingarna väl.

 

Mellan Silkes

Våra silkes höns är otroligt bra på att ruva fram kycklingar. Är även väldigt bra mammor till kycklingar. 

Info om silkes

Silkeshöns är en lätt hönsras som troligen härstammar från Östasien och antas vara över 4000 år gammal, vilket gör den till en av de äldsta tamhönsraserna. Dess fjäderdräkt är mycket speciell och påminner mer om plymer och dun än fjädrar. Det finns även en dvärgvariant, framavlad i Nederländerna.

Silkeshöns finns i flera olika färgvarianter. De kännetecknas förutom av sin speciella befjädring av att de har mörkblått skinn, vilket syns kring ansiktet och på hönsens ben och tår. De har också blått kött. Smaken på köttet är trots dess lite avvikande utseendet lik den på köttet från andra höns. Både tuppar och hönor har tofs på huvudet. Tuppen har en mer bakåtsvept och spretigare tofts än hönan, vars tofs är mer lik en mössa. Det förekommer även en variant av silkeshöns som har skägg. En höna av stor ras väger 1-1,2 kilogram och en tupp väger 1,2-1,5 kilogram. Dvärgsilkeshönan väger omkring 500 gram och en tupp 600 gram. Äggen är ljusbruna och äggvikten är ungefär 35 gram för ägg från en höna av stor ras och 28 gram för ägg från en dvärgsilkeshöna.

Hönornas värpegenskaper är medelgoda och de ruvar ofta villigt fram kycklingarna och ser även ofta efter kycklingarna väl. Till sitt sätt är silkeshöns pigga och ofta ganska orädda av sig. De saknar flygförmåga och är lätta att hålla i hägn.